Margit Zoltán
2018.08.25.


Sorozatos betörések Csantavéren
Pár évvel ezelőtt a nyilvánosság előtt – talán éppen az utolsó, még igazinak mondható falugyűlésen – elhangzott egy olyan kijelentés, hogy egyetlen hónap leforgása alatt 27 betörés/lopás történt a faluban. Valamennyi eset közös jellemzője: bottal üthették az elkövetők nyomát, nem jelentkeztek szemtanúk, az eltulajdonított értékek pedig soha sem kerültek vissza a tulajdonosukhoz.
Amikor már kezdett elviselhetetlenné válni helyzet, a falu akkori vezetősége a városi rendőrséghez fordult segítségért. Megbeszélést tartottak az illetékesekkel, akik akkor azzal takaróztak, hogy nekik fogalmuk sem volt mindarról, ami Csantavéren (az éj leple alatt) zajlott, a felvázolt bűncselekményekről csak a helyszínen értesültek, akkor hallottak róluk először, merthogy a helyi rendőrállomásról hozzájuk nem is jutottak el a felvett jegyzőkönyvek. Egyszerűen csak Komámasszony, hol az olló?-féle játékot játszottak-e a károsultakkal, vagy („becsületszavamra” mondom, hogy) valóban így történt, azt ma már három javasasszony sem tudná megfejteni.
„A VMSZ jogsegélyszolgálatának jogi képviselője a tervek szerint kivizsgálja, hogy miért nem javul a közbiztonság a településen. A jogász a rendőrséggel és az ügyészséggel is felveszi a kapcsolatot. Szeretnénk belelátni ezekbe a dolgokba, hogy valójában az állami hivatalok rendesen végzik-e a munkájukat. A jogász kolléga utána fog járni ezeknek a panaszoknak, megnézi, hogy a rendőrség elvégezte-e a munkát, kiment-e a helyszínre, elvégezte-e a helyszínelést, készült-e jegyzőkönyv, a jegyzőkönyvek alapján összeállított feljelentések elmentek-e az ügyészségre, az ügyészség utána eljárt-e az ügyekkel kapcsolatban” – ezt 2012 februárjában nyilatkozta a sajtónak a VMSZ szabadkai vezetője, Maglai Jenő.
Kovács Attila fiatal okleveles jogász pedig még meg is toldotta a politikus mondókáját: „A jogsegélyszolgálat elsősorban büntetőügyekkel fog foglalkozni, elsősorban a kis értékű lopásokra és a minősített lopásokra lesz kihegyezve.”
Hogy aztán a kis magyar hegyezőjükkel mit hegyeztek ki, mit sem, hogy a beharangozott buzgó hegyezésnek mi lett a vége – szimpla ráfaragás-e vagy sem –, arról a falubeliek legfeljebb csak annyit tudtak meg, amennyi a Hét Nap egyik következő évi (januári) számában megjelent:„– A május közepéig tartó megbízatásunk alatt feladatunk volt, hogy az ügyészséggel és a rendőrséggel is együttműködjünk. A rendőrségnek kérdéseket tettünk fel az esetekkel kapcsolatban, a nyomozás szakasza után érdeklődtünk. Legalább 30 levelet küldtünk el nekik, s mindig azt a választ kaptuk, hogy nagy erőkkel dolgoznak az ügyeken, de ennél jobb visszajelzést nemigen kaptunk. Voltak olyan esetek, amikor a lopások meghaladták a 2000 eurónyi értéket is, de akkor sem történt semmilyen kedvező fordulat, sikeres leleplezés nem történt. Véleményem szerint a tolvajok most majd többször fognak lopni járni, csak ezúttal kevesebbet lopnak majd — véli Kovács Attila, a jogsegélyszolgálat jogásza.”
Az ifjú szabadkai jogász rossz vátesznek bizonyult, nem volt ördöge. A faluban ugyanolyan iramban loptak továbbra is, mint korábban. A Vajdasági Magyar Szövetség hatlövetű, ámde csak kéthónapos villámakciója cseppet sem szegte kedvét a tolvajoknak és egy légypiszoknyit sem javított az elkeserítő, gyalázatos észak-bácskai bűnözési statisztikán.

A magyaros rendcsinálás alighanem csak a haszontalan zabhegyezés meg az üres szalmacséplés szintjén maradt, mert bizony a csantavéri baj is megmaradt. Beletört a kisbicska.
Azóta már a homlokunkon sok víz lefolyt, Maglai Jenő és a VMSZ útjai különváltak, Kovács Attila nevét elfelejtette a sajtó, a faluban pedig ismét eluralkodott a vandalizmus. A mostanában zajló bűnesetek is a már jól bevált forgatókönyv szerint zajlanak, és bár az akkori 27-es havi rekordot egyelőre még nem sikerült megdönteni, hétről hétre szaporodik a betörések, a rablások száma és újabbnál újabb rémtörténeteket hallhatunk. Bezúzott ablaküvegek, bejárati ajtók kettévágott szúnyoghálói, kiskapuk kifeszített zárai, kiürített hűtőládák, elkábított, megmérgezett házőrzőkutyák jelzik a vandál garázdálkodók nyomait. Az éjszakai besurranó tolvajok, rablók az esetek döntő többségében pénzt, ékszert, értékesebb mobiltelefont zsákmányolnak.
Persze csak ott dívik a gátlástalan garázdálkodás, ahol azt a nemtörődömség, a meghunyászkodás, a rettegés és a tehetetlenség miatt megengedik, ahol elnézik, ahol megtűrik. A hallgatás most még erősebb a félelemnél. De nem lesz mindig így. Egyre hangosabb az elégedetlenség, emelkedik a feszültség.
A falu mostani vezetőségét nem érdekli a polgárok panaszkodása, nem nyugtalanítja a megromlott közbiztonság, úgy tesznek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Nem mernek falugyűlést tartani, nincs bátorságuk kiállni a magára hagyott, jogosan méltatlankodó lakosság elé – márpedig meghányni-vetni való téma adódna egy szekérderékkal.
Megvárják, hogy Martonost csináljanak, hogy Martonost csináljunk a saját falunkból?

Félek az estétől, nem merek elaludni…
Az egyedül élő nyugdíjas asszonyt álmában lepték meg a besurranó tolvajok. Bevallom, piti kis tolvajnak nevezni azt az ismeretlent, aki előre kitervelt módon az éjszaka közepén feltör egy lakást és onnan semmi mást, kizárólag csak a megtakarított, összekuporgatott pénzt és az értéktárgyakat emeli el, legfeljebb csak jóindulatú, balga, anyáskodó becézgetés. Mert kőkemény rablás, betörés volt az a javából, olyan, amilyen a félelmetes közbiztonságáról elhíresült – sorstárs – magyar falvainkban (Horgoson, Kishegyesen, Péterrévén) sem számít mindennapos esetnek.

A Március 8-a utcában élő Dér Piroska a következőket mesélte:
Vasárnap este itt volt a lányom meg az unokám, úgy fél 11 vagy 11 óra lehetett, amikor elmentek. Utána körülbelül még egy órát kint töltöttem a konyhában, tettem-vettem, tehát közel járt az idő az éjfélhez, amikor bekerültem a hálószobába és lefeküdtem. De még akkor sem aludtam, hanem fél 2-ig néztem a tévét. Ahogy magamban összeraktam a történteket, 2 óra lehetett, mire elnyomott az álom. Nem hallottam, nem láttam, nem vettem észre semmit. Reggelig fel sem ébredtem. Csak amikor kiléptem a folyosóra, akkor tűnt föl, hogy a bejárati ajtón kettévágták a szúnyoghálót, és az alsó részét felhajtották. Olyan keretre készíttettem a hálót, hogy több darabból álljon, hogy az alsó részén egy felnőtt ember semmiképp se férhessen át. Miután az elkövető szétvágta a szúnyoghálót, betett az előszobába egy gyereket, az belopakodott az oldalsó kisszobába, ott kinyitotta az ablakot, fölhúzta a redőnyt, és akkor már könnyedén bejöhetett ő is, vagy a társai is, ha esetleg többen voltak. Ahogy megláttam a nyitott ajtót, meghűlt bennem a vér.

Gondolom, mindjárt azt nézte meg, hogy mi hiányzik.
Persze. Első pillantásra úgy tűnt, hogy nem járt itt senki. Nem forgatták föl, nem dúlták föl a lakást, nem voltak nyitva a szekrényajtók, sőt a szekrényben sem volt semmi jele a kutatásnak, matatásnak. Aztán vettem észre, hogy eltűnt az a kis táskaféle, amiben a pénzem volt, a szekrény lenyitható részéből pedig az a kagylókkal díszített doboz, amit egy tengeri nyaralás emlékeként őriztem, és amiben az ékszereimet tartottam. Az összes megtakarított pénzemet elvitték. Az arany nyakláncaimat, a gyűrűket, a karcsatokat, a fülbevalót. Az egyik karláncot különösen kedveltem, Olaszországban vásároltam, még akkor, amikor a lányom kicsi volt.
A betörő láthatott a szobában laptopot is, mobiltelefont is, de az nem kellett neki, csak a pénz meg az arany.

Tett-e bejelentést a helyi rendőrállomáson?
Igen, ketten jártak nálam, elmeséltem, hogy szerintem mi hogyan történhetett, elmondtam, hogy mit vittek el. Kérdezték, hogy milyen ékszerről van szó, de hajszálpontos leírást nem adhat az ember, ha elém tennék, felismerném, kiválasztanám, hogy melyik volt az enyém.

Mit mondtak, van-e remény arra, hogy megtalálják az elkövető(ke)t?
Azzal távoztak, hogy tudják, hogy ki a tettes, és nyugodjak meg, az ellopott értéktárgyak gyorsan előkerülnek.

Azóta történt-e valami?
Semmi. Nagyon megviselt az eset. Nem tudok lenyugodni. Már előre félek az estétől, nem merek elaludni, nem pihenem ki magam, reggel ugyanolyan fáradtan ébredek. Hetvenkét éves vagyok, több évtizeden át fodrászként dolgoztam, és még most is vállalok munkát, hogy el tudjam magam tartani, hogy ne szoruljak a családra. Amit eddig félretettem, összerakosgattam, az most valaki másé lett, egy ismeretlen idegené, aki egy éjszaka kirabolt. Képtelen vagyok túltenni magam rajta. Azt mondta az egyik rendőr, hogy örüljek annak, hogy nem ébredtem fel, amikor a házban jártak. Lehet, hogy igaza van, az ijedtségtől talán rögtön szörnyethaltam volna.

Sokan rettegnek ugyanígy éjszakánként. Este már nem mernek ajtót, ablakot nyitni. Őrködnek, figyelnek, nem alszanak.

Hallom, hogy a piacon hol az egyik asszony pénztárcáját lopják el, hol a másikét. Vásár alkalmával is megjelennek a zsebmetszők. Itt a szomszédságban műanyag ajtókat, ablakokat készítenek. Egy napon azt mesélték a munkások, hogy reggelre a gépek, szerszámok java részét ellopták, utána még egyszer visszajöttek, és a maradékot is elvitték. Azóta úgy dolgoznak, hogy a munkaidő lejártával összepakolják, kocsiba rakják a szerszámokat – este hazaviszik, reggel meg újra hozzák, így tudják csak megoldani. Érthetetlen, hogy a tettesek miért nem kerülnek kézre. Nem igaz az, hogy a rendőrségen nem tudják, hogy a faluban kik a tolvajok, hogy kik garázdálkodnak. Az is különös, hogy a lakosság mindezt szó nélkül tűri. Maradtak még Csantavéren életerős férfiak és fiatalok is, akik tudnának valamit tenni. Miért nem torolják meg valahogy ezeket az elszenvedett sérelmeket, megaláztatásokat? A falu vezetőségének is cselekednie kellene. Jön ránk a hosszú, sötét tél. Mi lesz velünk akkor?

Szabó Angéla

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=JW-P2m4KlHQ&w=320&h=266]

Margit Zoltán
2018.07.05.Nehezen kattan a jó öreg zár,
csak az ajtó nyikorgása mi vár.
Csend van,titkot rejtőn,mélységesen,
szobái elhagyatva,üresen.

Egy két pók a sarokban tanyázik,
hálót sző,majd közepén pompázik.
Csend van ,kegyetlenül fájdalmasan,
csak a lépteim hallatszik halkan.

Körül nézek,minden kihalt üres,
lelkem valakiket folyton keres!
Csend van,nehéz is el kell fogadnom,
emlékeimben még kapaszkodom.

A múlt feltör bennem,és visszatér,
feledhetetlenül végigkísér.
Csend van,most már örökös némaság,
nincs többé ott csupán szomorúság.

Ott áll a ház egymagára hagyva,
magányosan magába zuhanva.
Csend van,iszonyú ez a hallgatás,
csak ennyi ami maradt,hátra már!

(Takács Tamara)


Margit Zoltán
2018.07.05.Nehezen kattan a jó öreg zár,
csak az ajtó nyikorgása mi vár.
Csend van,titkot rejtőn,mélységesen,
szobái elhagyatva,üresen.

Egy két pók a sarokban tanyázik,
hálót sző,majd közepén pompázik.
Csend van ,kegyetlenül fájdalmasan,
csak a lépteim hallatszik halkan.

Körül nézek,minden kihalt üres,
lelkem valakiket folyton keres!
Csend van,nehéz is el kell fogadnom,
emlékeimben még kapaszkodom.

A múlt feltör bennem,és visszatér,
feledhetetlenül végigkísér.
Csend van,most már örökös némaság,
nincs többé ott csupán szomorúság.

Ott áll a ház egymagára hagyva,
magányosan magába zuhanva.
Csend van,iszonyú ez a hallgatás,
csak ennyi ami maradt,hátra már!

(Takács Tamara)


Margit Zoltán
2018.05.21.Esmérek én egy vént. - Ki az: - Neve nincsen:
Régen eladta már aztat is a kincsen;
Sőt míg bírt is véle, magában tartotta,
Mert mondani másnak ingyen sajnállotta. -
Hol lakik? - Ott látszik, ama kapu megett,
Egy ház, melyet náddal önnönmaga szegett.
Van két palotája a Piac-utcába,
De azt a rácoknak adta árendába;
Maga e kunyhóba éhezvén kucorog,
S elméjébe mindég a drágaság forog.
Űl pénzes ládáján sovány ábrázattal,
Tisztelvén a Mammont örök áldozattal.
A bús gond béesett orcájában hever,
Mérget kedveltető kincseiből kever.
Oly sárgák orcája sovárgó gödrei,
Mint aranyára vert királyok képei:
Mint a sírból feljött halott útálsága,
Amelyről minden húst a párka lerága.

Most is azért sóhajt és dúl-fúl magába,
Mért nem adhatja az áert árendába.
S öszvekalkulálván saját számadását,
Nyögve kárhoztatja szörnyű pazérlását.
Gyász idők! - így kiált, vádolván az eget, -
Lám, csak egy rövid nap mennyit elveszteget
Ma csak harminc arany jött bé a kasszába,
Mégis kilencven pénzt adtam ki hiába.
Azonba mely szörnyű károm következe: -
Itt jajgat, s fejére kúlcsolódik keze -
Mely szörnyű kár! egy szél pénzem elrablotta,
Lantornás ablakom ketté szakasztotta! -
Úgy tűnődik; s talám azt is sajnálja ő,
Hogy a versbe ingyen s potomra jött elő.

Csokonai Vitéz Mihály

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=dAGxcbqH8qI&w=320&h=266]
Margit Zoltán
2018.05.21.Esmérek én egy vént. - Ki az: - Neve nincsen:
Régen eladta már aztat is a kincsen;
Sőt míg bírt is véle, magában tartotta,
Mert mondani másnak ingyen sajnállotta. -
Hol lakik? - Ott látszik, ama kapu megett,
Egy ház, melyet náddal önnönmaga szegett.
Van két palotája a Piac-utcába,
De azt a rácoknak adta árendába;
Maga e kunyhóba éhezvén kucorog,
S elméjébe mindég a drágaság forog.
Űl pénzes ládáján sovány ábrázattal,
Tisztelvén a Mammont örök áldozattal.
A bús gond béesett orcájában hever,
Mérget kedveltető kincseiből kever.
Oly sárgák orcája sovárgó gödrei,
Mint aranyára vert királyok képei:
Mint a sírból feljött halott útálsága,
Amelyről minden húst a párka lerága.

Most is azért sóhajt és dúl-fúl magába,
Mért nem adhatja az áert árendába.
S öszvekalkulálván saját számadását,
Nyögve kárhoztatja szörnyű pazérlását.
Gyász idők! - így kiált, vádolván az eget, -
Lám, csak egy rövid nap mennyit elveszteget
Ma csak harminc arany jött bé a kasszába,
Mégis kilencven pénzt adtam ki hiába.
Azonba mely szörnyű károm következe: -
Itt jajgat, s fejére kúlcsolódik keze -
Mely szörnyű kár! egy szél pénzem elrablotta,
Lantornás ablakom ketté szakasztotta! -
Úgy tűnődik; s talám azt is sajnálja ő,
Hogy a versbe ingyen s potomra jött elő.

Csokonai Vitéz Mihály

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=dAGxcbqH8qI&w=320&h=266]
Margit Zoltán
2018.04.16.Nézz az égre,
Mondd, hogy látod,
Fejünk felett csillagzátony...
Feküdj hanyatt, egyszer élünk
Erről többet nem beszélünk.

Körbe-körbe, egyre feljebb
Veled menni vagy elengedni
Szép az arcod, szép a ráncod,
Szép az élet nézd, hogy táncol...

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején,
Április elején várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején...

Lassan lépkedj, utolérlek,
Hajolj közel, már nem félek,
Már nem félek...
Kék szemedben, én egyedül,
Gyereklelkem veled serdül,
Veled serdül...

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején,
Április elején várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején...

Maradj így most...
Maradj így most jó
Maradj így most jó
Édes minden szó

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején,
Április elején várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején...
Rúzsa Magdolna
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ZJ8nrJ8zv58&w=320&h=266]

Margit Zoltán
2018.04.16.Nézz az égre,
Mondd, hogy látod,
Fejünk felett csillagzátony...
Feküdj hanyatt, egyszer élünk
Erről többet nem beszélünk.

Körbe-körbe, egyre feljebb
Veled menni vagy elengedni
Szép az arcod, szép a ráncod,
Szép az élet nézd, hogy táncol...

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején,
Április elején várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején...

Lassan lépkedj, utolérlek,
Hajolj közel, már nem félek,
Már nem félek...
Kék szemedben, én egyedül,
Gyereklelkem veled serdül,
Veled serdül...

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején,
Április elején várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején...

Maradj így most...
Maradj így most jó
Maradj így most jó
Édes minden szó

Várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején,
Április elején várlak, s ha majd húsz év múlva látlak,
Lehet, hogy ugyanúgy megkívánlak,
Mint április elején...
Rúzsa Magdolna
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ZJ8nrJ8zv58&w=320&h=266]

Margit Zoltán
2018.04.10.


IndulókEgyéni
választó-
kerületben
Országos listánÖsszesenMandátumok
aránya
Szószólók
FIDESZ-KDNP9142133 66,83 %
JOBBIK12526 13,07 %
MSZP-PÁRBESZÉD81220 10,05 %
DK369 4,52 %
LMP178 4,02 %
EGYÜTT11 0,50 %
Független11 0,50 %
MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA1(1)1 0,50 %
ORSZÁGOS ÖRMÉNY ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
SZERB ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 0,00 %
MAGYARORSZÁGI ROMÁNOK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 0,00 %
ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS LENGYEL ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS RUSZIN ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
UKRÁN ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
Összesen10693(1)199 100,00 %12

A zárójelben a szervezet összes mandátumából nemzetiségi kedvezménnyel elnyert mandátum száma szerepel
Betöltött képviselői helyek száma 199 
Betöltetlen mandátumok száma 0


Az eredmények alapján nem kormányt kell válltani, hanem ellenzéket...
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw&w=320&h=266]
Margit Zoltán
2018.04.10.


IndulókEgyéni
választó-
kerületben
Országos listánÖsszesenMandátumok
aránya
Szószólók
FIDESZ-KDNP9142133 66,83 %
JOBBIK12526 13,07 %
MSZP-PÁRBESZÉD81220 10,05 %
DK369 4,52 %
LMP178 4,02 %
EGYÜTT11 0,50 %
Független11 0,50 %
MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA1(1)1 0,50 %
ORSZÁGOS ÖRMÉNY ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
SZERB ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
BOLGÁR ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
MAGYARORSZÁGI GÖRÖGÖK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 0,00 %
MAGYARORSZÁGI ROMÁNOK ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZATA 0,00 %
ORSZÁGOS HORVÁT ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS LENGYEL ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS RUSZIN ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS SZLOVÉN ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
ORSZÁGOS SZLOVÁK ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
UKRÁN ORSZÁGOS ÖNKORMÁNYZAT 0,00 %
Összesen10693(1)199 100,00 %12

A zárójelben a szervezet összes mandátumából nemzetiségi kedvezménnyel elnyert mandátum száma szerepel
Betöltött képviselői helyek száma 199 
Betöltetlen mandátumok száma 0


Az eredmények alapján nem kormányt kell válltani, hanem ellenzéket...
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=9jK-NcRmVcw&w=320&h=266]
Margit Zoltán
2018.04.01.I. állomás: Pilátus halálra ítéli Jézust 

"... Mikor Pilátus eltörte a pálcát,Mi tartottuk a mosakodó tálcát,Hogy mossa kezét meggyalázott székén:Mi ordítottuk rekedtre a gégénk:Feszítsd meg őt! ...Emberek vagyunk; bűnösök vagyunk ...Te, ki az ítélőn ítélkezel,De bűne bánójával könnyezel,Halld elfutó szavam:Csak egyedül ne, csak a BárányNyomán indulhassak oda,Hol elejétől fogva vár rámKeresztemmel a Golgota!

II. állomás: Jézus vállára veszi a keresztet 

Megroncsolt testtel, homloka tövisben,Indul az útnak az elítélt Isten,Vállán a kereszttel.... én kezdettől rámszabott keresztem!Elfogadom Uram, de hogy szeressem?... Uram Jézus, Te adj erőt,Vagy elbukom az első durva szónál.De hiszen minden stációnálTe jársz, Uram, szolgád előtt!

III. állomás: Jézus először esik el 

Terhe alatt a szörnyű fának,Terhe alatt a tenger bűnnek, ...Terhe alatt a világ elejétőlVilág végeztéig minden rossznak:Az Úr leroskad. ...Vérünk és húsunk, emberfia, testvér!Verejtékünk hordod és vérhullásunk:Az én bűneim ülnek a kereszten:Esnek kell Uram, mivel én elestem. ...Akard, hogy úgy akarjam,És megöleljem én is a zuhanó keresztetMondván: Míg meg nem áldasz, nem eresztelek!

IV. állomás: Jézus édesanyjával találkozik 

Megy a Jézus a Kálváriára,Fejében a töviskoronája.Véres rózsák verték ki a testét,Megy a Jézus, viszi a keresztjét.Most először roskadt el alatta,Vad pribékek keze fölrángatta.Szeges szíjak a húsába tépnek,Borzalommal kísérik a népek.Szeges szíjak csontig elevenbe.Jön az úton Szűzmária szembe.A szeméből mennyek mosolyognak,De szívében hét tőre pokolnak.Hétfájdalmas, nézz ide miránk is,Krisztus Anyja, légy a mi Anyánk is!

V. állomás: Cirenei Simon segít Jézusnak 

Cirenéből jött, messze földről, ...Éppen hogy elfogyott a munka kezéről....És most megragadják s borzadó vállára,Melyen még az egész nap terhe ott reszket,Rárakják a térdet csuklató keresztet. ...Miféle menet ez? ...Ki ez a férfiú? Simon odafordul.Épen most rángatják újra fel a porból.Feláll, - egy pillanat, csak egy, a szemébe,Jézus Simonéba, Simon az övébe:Veti neki vállát máris a nagy fának,Megyen a Jézussal, föl a Golgotának.

VI. állomás: Veronika kendőt nyújt 

Ó Istenarc, kegyetlenKínzástól éktelen!Ó Irgalom, egyetlen!Ó Jóság, végtelen!Méltó ki lenne Hozzád?Egy gyenge nő: Letörli véres orcádA keszkenő. ...Ó lelkem, durva kendő,Mocsoktól keserű:Nézd, mennyi vár esendőArc, amit letörülj: ...Vert arcok, s valamennyi A Krisztusé.

VII. állomás: Jézus másodszor esik el

Imhol másodszor roskadsz el alatta. ...Ó, Uram, én éppen csak abban az egyben hasonlítok Hozzád:Hogy el tudok esni, hogy újra csak el tudok esni, ...... Másodszor elesett Krisztus, Akit ostorral ráncigál talpra a gyűlölet ökle, könyörgök HozzádÁllíts föl engem! Másodszor is Állíts föl engem!

VIII. állomás: Jézus találkozik a síró asszonyokkal

Jeruzsálem leányai,Mind, ti keserves Máriák,Ne sirassátok az Ember Fit:Timagatokon sírjatok,S fiaitokat sirassátok el, ...A boldogtalan bűnösökre öntsétekKönnyeitek árját, rájuk ontsátok könnyelÖlelkező szánalmatok,Akik nem tudják, hogy mit cselekszenek.

IX. állomás: Jézus harmadszor esik el

Félig halálra váltan, már-már a Golgotán, ...Harmadszor is leroskad a Keresztviselő.Mi elesett apák, megesett fiai,Honnan vegyünk erőt,Hogy szólítani merjük a Keresztviselőt?Nézz rám és nyújtsd kezed,Hogy el ne bukjam énLegalább ott, a végső, halálos Hegy tövén!"

X. állomás: Jézust megfosztják ruháitól

Letépték anyja-szőtt mezét.Leszaggatták varratlan köntösét,S most itt áll, ország és világ előtt,A zokogók és röhögők előtt,Az Ember Fia, meztelen. ...Hát én Uram? Mi lesz velem,Ha eljön egyszer ama nap,Mikor lábunkhoz omlanakAz emberszőtte fátyolok, ...S úgy csupaszon bámul reámAz emberiség ...S meglátják, hogy ki vagyok!Ki is vagyok, én Istenem?"Vetkezd le éned, s megtudod!Ó meztelen Krisztus a hegytetőn,Légy irgalmas vetkeztetőm!"

XI. állomás: Jézust a keresztre szegezik

Áll a kereszt az ég alatt, a föld felett.Tajtékot ver lába körül a gyűlölet. ... Ember Fia, egyedül vagy a puszta végtelenben!Egyedül lenni: emberek között,Egyedül lenni: az Isten előtt ...Egyedül lenni, önmagamnak is csak undora, Hát ezt is megtapasztalod,Ember Fia!Akkor tudod meg, hogy mi a kereszt és ki az Úr, a nagy Kereszten, ha mellette függsz áldozatul.Az áldozatban ott megoldatik minden titok:Ott, akkor Isten, a nagy Hallgató,Felelni fog.Ott akkor: "Istenem, én Istenem!" kiálthatom.

XII. állomás: Jézus meghal a kereszten

Felkiáltottál: Beteljesedett. És lehajtottad fejedet.Igen, Uram, közel a nap,Talán az óra, tán a pillanat,Amikor félrebillen a fejem,Amikor én is beteljesedem.És elkezdődik egy új csepp öröklét?Bűn és erény, igazság, tévedés, ...Kell valamennyi és minden kevés,Csak a minden, a beteljesedés.Lehajtott fejű Krisztus a kereszten: ...Csak Tebenned a beteljesedés!

XIII. állomás: Jézus testét leveszik a keresztről

Drágalátos szent testétA keresztről levették.Szegény Jézus megpihenSzűz Mária öliben.Szűz Mária siratja:... most itt vagy az ölemben,Meggyalázva, összetörten. Már el nem vesz tőlem senki. Hát így kellett ennek lenni? ...Legyen, amint meg van írva:Elengedlek már a sírba. ...Veled voltam a kereszten,Hulló véreddel véreztem.Végig, mindig veled voltam,Veled vagyok most is, holtan. ...Harmad hajnal mikor éled, Én is veled visszatérek.Mert örömben, fájdalombanNem élek én csak fiamban,Nincsen, ami elszakasszon:Én vagyok a Boldogasszony.

XIV. állomás: Jézus testét sírba helyezik 

Állok a legutolsó stációnál,Várom a beteljesedést.És szembejön a Gyászmenet,A Krisztus-temetés. ...Mintha fölkelne az emberiség,Temetni a Krisztust.Ott van a menetben mind, aki él,Jók és gonoszak, hitetlenek, hívők.Mind ott vagyunk, ...S mindenfelől,Ömlik az emberiség: temetni a Krisztust.És minden nyelven a megváltott... emberiségnek, egy láthatatlan pálca üzeméreZuhog az egyetemes ének:"Temessük el, temessük el!?"Valahol A kristálytenger fölött, A Szék előttFeszült inakkal áll az Angyal.Áll, vár és alig-alig győzi kivárniA Harmadnap hajnallatát, ...És lendül a szárny,És lebben a kő,És elhangzik a mindenségben: "Békesség nektek, én vagyok!"
Sík Sándor


[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KDlCFqy7KG4]

Ezeket a cikkeket olvastad már?